Valoracions del ple de l’Ajuntament de Vic de 12 de setembre de 2011

El passat 12 de setembre es va celebrar el ple ordinari a l’Ajuntament de Vic. La CUP Vic hi presentava, conjuntament amb les altres forces del consistori, excepte PxC, una moció en defensa del català com a llengua vehicular a les escoles, en motiu de la interlocutòria del TSJC que dóna un termini de dos mesos a la Generalitat perquè modifiqui el seu sistema educatiu per tal que la llengua castellana també sigui vehicular. Aquesta moció de denúncia a aquesta interlocutòria i de suport a la comunitat docent, instant-los a desobeir-la, va ser aprovada amb els vots favorables de tots els partits, amb l’excepció de l’abstenció de PxC. La introducció de la desobediència a aquesta interlocutòria va ser introduïda a la moció per la CUP. Així ho defensava la nostra regidora, Laia Jurado: “és per això que donem suport a la desobediència i a la insubmissió de la comunitat educativa per no acatar la sentència del TSJC, el qual vol que el català deixi de ser la única llengua vehicular de l’escola.”

Sorprenent i lamentable, l’actitud de CIU davant la moció presentada per PxC, instant al govern estatal a no fer cap pacte bilateral que doni el dret a vot als immigrants marroquins en les eleccions municipals. Després que tots els grups polítics mostressin el seu desacord amb aquesta moció, CIU va donar llibertat de vot als seus membres. Prèviament a la votació l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, va agafar el torn de paraula per mostrar el seu suport personal a aquesta moció. Aquest fet va motivar que la nostra portaveu, Georgina Rieradevall, titllés de “irresponsables” als representants de CIU. Prèviament, la CUP de Vic va fer una defensa de la igualtat de drets i deures que hem de tenir totes les persones que viuen a la nostra ciutat, el que inclou, evidentment, el sufragi universal i, per tant, el dret a vot de les persones nouvingudes. La moció va ser rebutjada per 11 vots en contra (CUP, PSC, ERC, ICV, SI i 3 de CIU), 2 abstencions (CIU) i 8 de favorables (PxC i 3 de CIU).

És preocupant que el partit que governa la nostra ciutat, insti al vot lliure dels seus representants al ple, vot favorable de l’alcalde inclòs, en una moció que no té ni cap ni peus, sense cap mena de rigor i basada en unes enquestes de La Vanguardia i RAC 1. En definitiva, una moció que és pura demagògia contra els magrebins i amb l’únic objectiu de continuar-los criminalitzant.

Curiosa, també, l’argumentació del portaveu de Solidaritat, Iban Lapeira, votant en contra d’aquesta moció perquè aquest conveni es feia des de l’estat espanyol i, per tant, que no li importava gens perquè el que ell vol és la independència i els convenis des d’un estat català. Seguint el mateix argument, potser s’abstindran de fer política fins que no s’assoleixi la independència del nostre país.

En el ple, va destacar l’aprovació de la constitució d’una associació d’ajuntaments amb l’objecte de “defensar l'assoliment dels drets nacionals de Catalunya i promoure l'exercici del dret a decidir”. La CUP hi va donar el seu vot favorable, no sense abans demanar coherència i compromís amb els partits amb representació al Parlament de Catalunya. Així ho expressava Georgina Rieradevall, “no pacteu amb qui ens trepitja dia sí dia també i impulseu i voteu a favor de lleis que promoguin la independència del nostre país. Si us plau, no més abstencions ni vots en contra de la nostra terra”.

La CUP de Vic també es va desmarcar dels altres partits en votar en contra de l’aprovació del compte general de 2010, ja que trobem inacceptable que hi hagin, per exemple, prop de 400.000 euros en concepte de “Varis” en les partides de despeses i, per tant, no justificats en els comptes de l’IMPE. Tots els altres partits hi van donar el seu vot favorable, obviant aquesta total manca de transparència. Solidaritat es va abstenir, perquè, segons van dir, no estaven presents a l’Ajuntament l’any 2010. Potser no cal ser presents en un ajuntament per analitzar els seus números.

Per últim, voldríem acabar parlant de la moció que vàrem retirar abans del debat. Era un moció que vàrem presentar en nom d’un vigatà, ja que els ciutadans no en poden presentar i que vàrem retirar pel mateix motiu, perquè aquest mateix ciutadà ens va demanar que la retiréssim. Així, doncs, en l’Ajuntament de Vic no es permet que els ciutadans puguin presentar les seves mocions al ple. Esperem que el ROM resultant de les negociacions sigui prou ambiciós i democràtic per permetre-ho, evidentment amb un ordre que ho faci possible. La CUP així ho reclamem.

Foto: Adrià Costa (Osona.com)