Resum del ple de juny

En començar el ple, el regidor del PSC Jacint Raurell demana que es retirin de l’acta els insults que va rebre de Josep Anglada. El regidor racista no només no accepta que es retirin, sinó que reitera les seves afirmacions ofensives. Per tant, l’acta resta tal com està. 

Després d’un primer punt en què s’informa de la delegació de la presidència de l’OFIM, es passa al segon, el conveni que adjudica la gestió del museu de l’Art de la Pell al Bisbat de Vic. En aquest punt la CUP anuncia que hi votarà en contra ja que considera que si s’ha de privatitzar el servei, cosa que no comparteix, en qualsevol cas s’ha de fer a través d’un concurs públic i no a través d’una adjudicació discrecional. La proposta s’aprova amb els vots a favor de CiU, PxC, ERC i SI, l’abstenció del PSC i els vots en contra de CUP i ICV. 

El tercer punt del ple era l’aprovació inicial de les normes relatives al funcionament del ple. L’equip de govern presentava unes normes de funcionament del ple que, segons havien anunciat, estaven consensuades per tots els grups municipals. A l’hora de la veritat però, l’únic grup de l’oposició que hi va donar suport va ser SI, després de pactar un canvi d’horari dels plens i la possibilitat que els ciutadans puguin fer cinc preguntes a cada ple. Cal recordar que la CUP, tot i estar clarament en contra d’aquesta normativa, s’havia mostrat disposada a acceptar-la i votar-la favorablement si l’equip de govern acceptava que entitats i persones poguessin entrar mocions i precs i preguntes al ple d’una manera regulada, proposta que va ser desestimada per l’alcalde. Si no es modifiquen aquestes normes en el procés d’al·legacions, d’ara endavant els grups municipals només podran presentar una moció per ple (i en casos extraordinaris una segona sempre que sigui sobre competències municipals i ho acordi la junta de portaveus), els regidors no portaveus només podran fer ús de la paraula si voten diferent que la resta del seu grup i les votacions deixaran de fer-se a mà alçada per fer-se de paraula per part del portaveu de cada grup. La CUP considera que aquest punt de l’ordre del dia no s’havia d’haver tractat en el ple d’ahir, ja que el dijous al vespre, quan ja s’havia tancat la convocatòria del ple, l’expedient complet d’aquest punt no estava a disposició dels regidors; per això, el partit independentista i d’esquerres estudia impugnar l’aprovació d’aquest punt. La normativa es va aprovar amb els vots de CiU, ERC i SI, mentre que PXC i PSC es van abstenir i CUP i ICV hi van votar en contra.

El següent punt va ser la supressió del registre de parelles de fet. Aquest punt es va aprovar amb el vot a favor de CiU i la PxC, les abstencions de PSC i ERC i els vots contraris de la CUP, ICV i SI. La CUP va considerar que aquest acord tenia connotacions racistes, ja que la supressió d’aquest registre s’havia justificat amb l‘argument que era utilitzat per a persones nouvingudes per aconseguir la regularització de la seva situació. 

Seguidament es va aprovar la sortida de Vic de la “Red de ciudades por la bicicleta” amb els vots a favor de tots els grups excepte ICV que h va votar en contra. La CUP va manifestar el seu acord amb aquesta qüestió ja que en el moment que es va acordar l’entrada a aquesta xarxa ja no h va votar a favor perquè es considerava que no aportava cap solució a la ciutat. 

La cessió de la Casa de Convalescència a la Universitat de Vic va comptar amb el suport de tots els grups excepte la CUP, que es va abstenir perquè a l’expedient hi faltava l’informe d’intervenció i per tant no s’havia pogut consultar tota la documentació. 

Els punts setè a onzè van ser aprovats per unanimitat. Es tractava d’una bonificació de llicència d’obres a favor del Centre de Comunicacions i Tecnologies, d’una modificació de pressupost de tràmit, dos convenis de col·laboració en l’àmbit de l’habitatge i posar el nom de Salt de la minyona a un carrer. 

Al punt 12 del ple, la modificació del nom d’un tram del carrer dels Morató, la CUP va mostrar la seva postura en contra que els noms dels carrers de la ciutat els decidissin els expropietaris dels terrenys, ja que això és una decisió que ha de prendre l’ajuntament democràticament i no com ha estat aquest cas, fruit d’un conveni urbanístic mal negociat. 

Al torn de les mocions, en primer lloc es va aprovar una proposta conjunta de tots els grups en contra de la disminució dels ajuts de l’Estat a les persones discapacitades amb necessitats especials. 

Les dues mocions que presentava la CUP van ser rebutjades gràcies als vots en contra de CiU i PxC. La proposta de la CUP perquè l'Ajuntament de Vic es personés com a acusació popular en el judici contra Josep Anglada per presumptes agressions racistes el passat 22 d’abril va rebre el suport, a més de la CUP, d’ICV i el PSC, mentre que SI i ERC es van abstenir i CiU i PxC hi van votar en contra. Paradoxalment, els republicans, en la seva justificació de vot es van oposar frontalment a la proposa, però a l’hora de les votacions es van abstenir. 

La segona moció de la CUP, en què es demanava la prohibició de les boles de goma en la repressió de les manifestacions, també va ser desestimada amb els vots de CiU i PxC, l’abstenció d’ERC i els vots a favor de la resta de partits. 

La moció d’ICV que demanava que l’església deixi d’estar exempta del pagament de l’IBI i la de SI de suport a la campanya #novullpagar van comptar amb el suport de la CUP, però el pacte “inexistent” entre CiU i la PxC va tornar a impedir que prosperessin totes dues. 

En el torn de precs i preguntes, la CUP en va presentar 9: 

  1. 1. Es traurà la inscripció que hi ha al terra del Passatge Gaudí amb el nom de Gral. Mola?

 

La resposta va ser que el passatge és de propietat privada i que l’Ajuntament no ho pot treure si no ho acorden i ho demanen els vens propietaris.

 

  1. 2. Prec: Demanem que el dia 28 de juny, dia internacional per l’alliberament Gai, Lesbià, Transsexual i Bisexual es pengi al balcó de l’ajuntament de Vic, tal com ha demanat l’entitat Talcomsom.

 

L’equip de govern ha decidit que aquesta senyera i les altres que es pugui acordar de penjar en situacions similars es penjaran al balcó de la Casa Bojons, però no a la balcona de l’edifici principal.

 

3. Es poden tancar els llums de l’aparcament del Seminari que actualment estan oberts tota la nit?

 

No es poden tancar ja que es una qüestió de seguretat, a que el carrer que il·luminen es quedaria totalment a les fosques. Els fanals de l’interior depenen de la propietat de l’aparcament.

 

  1. 4. Prec: Demanem que es deixi de multar per estendre la roba als balcons.

 

El regidor de Convivència i Ciutadania va afirmar que no s’atendria aquest prec, ja que penjar roba als balcons és un incompliment de l’ordenança de civisme i per tant, si hi ha reincidència es sanciona es infactors.

 

  1. 5. Prec: Demanem que es deixin d’obrir expedients sancionadors contra les entitats de Vic per adhesius enganxats a la via pública.

 

En aquets prec, la resposta va consistir en un atac a la CUP, acusant-la de ser la responsable d’embrutar la via pública

 

  1. 6. Què ha passat amb l’escultura que ha desaparegut de l’edifici de l’ajuntament, just a la cantonada?

 

El regidor de serveis va informar que l’escultura del drac del carrer Ciutat estava al taller per restaurar-lo.

 

  1. 7. Es destinaran els diners descomptats als treballadors que van fer vaga el passat 29-M a una entitat de Vic tal com se’ns va dir que es faria a ple del passat més d’abril?

 

Es discutirà a la propera modificació de pressupost.

 

  1. 8. Prec. Demanem a l’ajuntament que ofereixi el seu servei de mediadors per tal de resoldre la situació de la monja que fa més d’una setmana que està vivint a la porta de la Catedral.

 

El regidor d’Afers Socials va explicar que s’han fet diverses gestions i que encara s’hi està treballant.

 

  1. 9. Com està la campanya antirumors que es va dir que duria a terme la regidoria de convivència i seguretat.

 

El regidor de convivència i seguretat va explicar que s’han mirat què es fa en altres ciutats i que properament es farà un projecte adaptat a Vic.