La CUP es queda com l’única opció d’oposició a l’Ajuntament de Vic

El ple del mes d’abril ha tornat a fer palès que la CUP és l’únic grup que està disposat a fer oposició a l‘actual govern de la ciutat, i que CiU li fa pagar votant sistemàticament en conta de totes les mocions que presenta. En canvi, el festeig que ja fa temps que dura entre l’ultradreta vigatana i l’equip de govern és cada vegada més evident, amb coincidència en la majoria de votacions del ple. En el total de les 17 votacions que hi va haver al ple, la xenòfoba PxC va coincidir en el sentit de la votació en 14 ocasions amb CiU i en 15 amb ERC, diferint únicament en la votació de la insubmissió fiscal (CiU i ERC van votar-hi a favor i PxC es va abstenir), en la proposta de la CUP de suport a les cooperatives (en què CiU i ERC es van abstenir i PxC hi va votar en contra) i en la petició a l’ACM de lliurar els comptes a la sindicatura de comptes, en què tots els grups hi van votar favorablement excepte CiU que es va abstenir. En la resta de votacions les tres forces van coincidir en les votacions, fins i tot en l’augment de sou del regidor d’UDC Xavier Farrés, tema tradicionalment utilitzat per la populista PxC per desgastar l’equip de govern. 

En els punts ordinaris del ple, es va aprovar per unanimitat l’aprovació definitiva dels estatuts del nou OFIM (antic IMPE, que ara passa a dir-se Organisme Autònom de Fires i Mercats), l’adhesió de l’Ajuntament a la Xarxa Alcover de teatres, el reglament  del servei d’abastament d’aigua potable, la bonificació d’una llicència d’obres de la FUB i les al·legacions a la modificació de dos punts del POUM. 

No va comptar amb el suport de la CUP, que hi va votar en contra, i del PSC, que es va abstenir, l’adjudicació de diferents serveis informàtics a l’empresa Semic, per considerar que a l’expedient hi mancava un informe de secretaria que confirmés la legalitat d’aquesta adjudicació. La modificació del pressupost va tenir el mateix resultat. En aquest punt, la CUP va mostrar el seu desacord en el fet que el traspàs de la gestió del Museu de la Pell al Museu Episcopal tingui un cost inicial extra de 60.000€. 

El darrer punt de l’ordre del dia previ a les mocions que va ser aprovat sense l’acord de tots els grups va ser l’increment de sou i dedicació del president comarcal d‘UDC i regidor de Benestar, família, salut, joves i inspeccions sanitàries d’activitats Xavier Farrés, que passarà a cobrar més de 3.900 € bruts mensuals. Aquest augment de sou, que es va votar conjuntament amb la regularització de les indemnitzacions per assistència a la junta de portaveus, va rebre el vot contrari de la CUP i SI, l’abstenció de PSC i ICV i el vot favorable de PxC i l’equip de govern format per CiU i ERC. 

En el torn de les mocions, l’ordre del dia constava de 6 propostes, una de les quals va ser retirada i se n’hi van afegir dues més pel procediment d’urgència. 

En primer lloc, CiU i ERC van presentar una moció sobre el pagament de l’IRPF i l’IVA pràcticament idèntica a la que havien presentat la CUP, ERC i SI al ple passat i que havia estat rebutjada gràcies als vots contraris de CiU i l’abstenció de PxC i PSC. En aquesta moció es van evidenciar les ànsies de protagonisme de l’alcalde de la ciutat, Josep M. Vila d’Abadal, ja que va quedar clar que l’única raó per la que no s’havia aprovat la moció al passat ple era que no l’havia presentada el seu grup, malgrat que el contingut era el mateix que la que es va dur a aquest ple. Tots els grups del consistori excepte CiU van votar en el mateix sentit que ho havien fet al plenari de març i, menys els socis de govern d’ERC, tots van coincidir a criticar la maniobra de l’alcalde per erigir-se en líder de l’independentisme a la ciutat. Així, la moció es va aprovar amb els 14 vots a favor de CiU, CUP, ERC, ICV i SI i l’abstenció dels 7 de PxC i PSC. 

Després d’una moció de la PxC que no va comptar amb la participació de la CUP per considerar que aquell és un grup antidemocràtic que no respecta els drets de tots els ciutadans, es va passar a la discussió de la moció que presentava la CUP per impulsar i promoure el model econòmic cooperativista. Aquesta moció pretenia fixar actuacions municipals que concretessin el suport a les empreses cooperatives que s’havia aprovat per unanimitat al ple del mes passat. La proposta reclamava la creació d’un pla de dinamització de l’economia social, el foment del cooperativisme en l’àmbit de l’assessorament a l’emprenedoria que du a terme l’Ajuntament, la recollida d’experiències històriques del cooperativisme a la ciutat i la seva difusió al Pla Educatiu de Ciutat i als cicles formatius, un estudi per valorar l’implantació d’una fira cooperativista a la ciutat i l’incorporació de beneficis a les cooperatives en els concursos públics que efectués l’Ajuntament. Des de secretaria s’havia emès un informe que posava en dubte la legalitat dels dos punts que feien referència a afavorir la contractació d’aquest tipus d’empreses, raó per la qual la CUP va proposar de modificar-los per evitar aquesta possibilitat. Com a dada curiosa, cal destacar que en la discussió d’aquesta proposta, SI i la xenòfoba PxC van coincidir a acusar la CUP de marxista els primers i bolxevics els segons pel fet de defensar un model econòmic diferent del capitalisme dominant. Tot i les modificacions acceptades per la CUP, la moció va ser rebutjada amb es vots a favor de la CUP i ICV, l’abstenció de CiU, ERC i PSC i els vots contraris de PxC i SI. Amb aquesta votació es va evidenciar que a l’hora de fer grans proclames buides de continguts tots els grups s’hi apunten, però que quan es tracta de dur-les a la pràctica, la majoria es fan enrere i qualsevol excusa els serveix per a justificar les seves incoherències. 

Les dues mocions presentades pel PSC, la primera demanant que l’ACM lliurés els comptes a la Sindicatura de Comptes i la segona en defensa dels afectats per l’estafa de les participacions preferents, van ser aprovades, amb l’abstenció de CiU a la primera i per unanimitat la segona. En la que feia referència a les participacions preferents, la CUP va proposar d’afegir un punt que comprometés l’Ajuntament de Vic a trencar relacions amb les entitats financeres que hagin dut a terme aquestes pràctiques, però no va ser acceptat, amb la qual cosa va quedar clar que a alguns grups els costa poc fer declaracions d’intencions, però que a l’hora de posar-les en pràctica els interessos privats passen per sobre de les bones voluntats. 

En el torn de les mocions d’urgència es van presentar dues mocions més. 

Al ple del mes de febrer la CUP havia presentat una moció reclamant una solució al fet que els supermercats de la ciutat llencen menjar en bon estat als contenidor. Aleshores, es demanava que l’Ajuntament actués derivant les persones que recullen el contingut dels contenidors cap al Banc d’aliments i instant les empreses distribuïdores a lliurar els aliments, que tot i estar en bon estat llencen, a les entitats de Vic que s’encarreguen del Banc d’aliments i dels menjadors socials. Fa dos mesos, l’equip de govern va tombar la moció, negant que a la nostra ciutat passessin aquestes coses i va acusar la CUP de presentar mocions en base a falses realitats. Després que el divendres passat el bisetmanari El9Nou fes públic el resultat de la investigació feta per la CUP i la pròpia publicació en la que es demostrava que aquests fets sí que succeeixen a Vic, la formació d’esquerres i independentista va tornar a presentar la mateixa moció. La intenció en tornar-la a presentar era que els diferents grups del consistori tinguessin l’oportunitat de rectificar el que havien dit fa dos mesos i aprovessin les actuacions que poden evitar la indignitat que suposa que hi hagi persones que es veuen obligades a furgar els contenidors per aconseguir aliments de primera necessitat. Malgrat que el reportatge evidenciava que la CUP tenia raó i que l’equip de govern i alguns grups de l’oposició s’havien equivocat en les seves desqualificacions cap a la CUP, el govern format per CiU i ERC es va mantenir en la seva postura de negar la realitat i d’acusar el partit independentista de falsejar la realitat. Al torn de votacions, tots els grups van mantenir el mateix que fa dos mesos i la moció, per tant, va ser rebutjada amb els vots favorables de la CUP i ICV, les abstencions de PSC i SI i en contra de CiU, ERC i PxC, que tornaven a coincidir en una votació per enèsima vegada en aquesta legislatura. 

Per acabar les mocions, se’n va presentar una d’urgència conjunta entre l’equip de govern i la xenòfoba PxC de suport a la fiscalia de Terrassa en relació a les actuacions d’un imam d’aquella ciutat, que va rebre el suport de tots els grups excepte el PSC que es va abstenir i la CUP que no va participar de la votació en tractar-se d’una moció presentada per un partit que atempta contra la declaració dels drets humans i discrimina una part de la població de la nostra ciutat. 

En el torn de precs i preguntes, la CUP va demanar les factures i el cost exacte del viatge a París de l’alcalde i la primera tinent d’alcalde per presentar l’exposició de Josep M. Sert, que ja s’havia demanat a la comissió corresponent i que havia estat contestada de manera incompleta. L’equip de govern es va comprometre a respondre-ho abans del proper ple. 

També a petició de la CUP, el regidor d’urbanisme va reconèixer que les bicicletes dels serveis BiciVic i la Vicky estan tancades al magatzem i que així continuaran fins que no se’l trobi un sortida. 

Per acabar, la CUP va demanar que els imports dels sous descomptats als treballadors que van fer la vaga general del passat 29 de març siguin lliurats al Banc d’aliments. L’equip de govern es va comprometre a incloure-ho en la propera modificació de pressupost.