Crònica del ple del dia 9/11/2012

El ple del passat dilluns 9 de gener va començar amb la renúncia de la regidora Laia Jurado, que ha decidit deixar el seu lloc al consistori a un altre company per causes personals i laborals. Diversos grups polítics i la portaveu de la CUP, Georgina Rieradevall, van agrair a la Laia la feina i la dedicació durant aquests quatre anys i mig que ha estat regidora de la CUP. El seu substitut serà el jove sociòleg Nil Puigivila, que prendrà possessió durant el proper ple.

 

Tot seguit, va prendre possessió del càrrec de regidor el membre de la PxC Joan Carles Fuentes, condemnat pels delictes de provocació a l’odi i difusió d’informacions injurioses en primera instància i pendent de recurs judicial.

 

En diversos punts de l'ordre del dia i amb el vot favorable de la CUP, es van aprovar els estatuts de l'Associació de Municipis per l'Independència, la sol·licitud de la Creu de Sant Jordi per a l'Unió Excursionista de Vic que enguany celebra el seu centenari i el reglament del Consell de Convivència i Ciutadania. També es van aprovar les tarifes del bus urbà de la ciutat. En aquest punt, cal destacar que la proposta inicial de l'empresa adjudicatària era la d'equiparar els preus als del transport públic de Barcelona, cosa que representava un augment superior al 20% del preu existent; després de diverses negociacions, es va acordar un increment moderat de les targetes de 10 viatges (T-10 i T-Social) i un increment més elevat del bitllet senzill, per tal que, d'aquesta manera, es prioritzi l'ús més intensiu d'aquest servei. També per evitar un augment més elevat, es va acceptar reduir els viatges amb l'anul·lació del primer i l'últim, que eren els menys concorreguts. La CUP va defensar la necessitat de garantir un servei públic de transport urbà de qualitat per apostar per una ciutat sostenible, va lamentar la reducció dels viatges i va reclamar a l'equip de govern que, de cara a l'any vinent, es garanteixi el servei sense puges i s'estudiï la possibilitat de canviar la subvenció universal als jubilats per una subvenció en funció de la renda.

 

Com a darrer punt de l'ordre del dia, hi havia la moció que presentava la CUP en què es declarava la ciutat de Vic exclosa moralment del domini de la corona espanyola i es demanava l'abolició d'aquesta monarquia i la celebració d'un referèndum d'independència als Països Catalans. En aquest punt, la portaveu de la CUP va recordar la il·legitimitat d'una monarquia filla del franquisme, militaritzada i antidemocràtica i va raonar la necessitat que el Parlament de Catalunya reclami l'abolició de la monarquia i la possibilitat d'aconseguir la secessió de l'estat espanyol per a demanar el vot favorable de la resta de partits del consistori. Després d'una agra discussió, durant la qual els representants de PxC van insultar i calumniar la CUP i els seus membres amb la total i ja habitual permissivitat per part de l'alcalde de la ciutat, incomprensiblement només van votar a favor de la moció la CUP i ERC (amb un regidor cadascun, per l'absència d'un regidor d'ERC i un de la CUP), mentre que CiU, PSC, ICV i SI es van abstenir i la PxC hi va votar en contra. El curiós del cas és que dels partits que es van negar a donar suport a la moció n'hi ha dos que es reclamen independentistes i un que es reclama republicà.

 

Per acabar, en el torn de precs i preguntes, la CUP va reclamar un millor sistema de control de despeses en els locals propietat de l'Ajuntament, després de rebre algunes informacions sobre el malbaratament de recursos energètics en alguns d'aquests equipaments.