Crònica del ple del dia 6 de març de 2012

El ple de març de l'Ajuntament de Vic va començar amb l'aprovació de la modificació dels estatuts del Consell de Cultura. En l'anterior legislatura s'havia creat aquest consell que encara no s'ha posat en funcionament, però el nomenament dels 12 membres representatius del sector era decisió directa del regidor. Amb la modificació aprovada, aquests membres seran proposats per les entitats culturals de cada un dels àmbits culturals de la ciutat.

El segon punt del ple va ser l'aprovació del Pla Anual de Cooperació al Desenvolupament, que es va aprovar amb el vot favorable de totes les forces democràtiques del consistori i l'oposició de la xenòfoba PxC. Malgrat votar-hi favorablement, la CUP va fer notar la disminució de la partida pressupostària dedicada a solidaritat que ha passat del 0,7% al 0,4% dels ingressos propis de l'Ajuntament i va reclamar el compliment de l'acord de la passada legislatura en què l'Ajuntament es va comprometre a augmentar aquesta partida amb l'idea de tendir cap a l'aportació d'un 1% per aquest concepte.

Després de ratificar els nomenaments dels membres del Consell de Ciutat per part de les diferents organitzacions i entitats de la ciutat, es va posar a votació el conveni de cessió d'ús del programari de gestió de processos policials. Aquest punt va rebre el vot contrari de la CUP, ja que hi ha certes dades personals com ideologia, raça, sindicació, religió o similars que han de ser protegides i que no s'han de compartir amb la resta de cossos policials tal com preveu el conveni.

També va rebre el vot contrari de la CUP la cessió del primer pis del recinte firal del Sucre per ubicar-hi la delegació del govern del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Des de la CUP es considera que el recinte firal és per fer-hi fires (no fa gaire, el govern volia ampliar-lo perquè s'havia quedat petit), que l'ajuntament ja ha cedit gratuïtament un terreny a la Generalitat per a construir-hi aquesta delegació, i que no sembla lògic de deixar més espais al govern de la Generalitat mentre aquesta no compleixi amb el pagament dels deutes que té amb l'Ajuntament.

La CUP va mostrar el seu desacord amb l'encomana de gestió del servei d'informàtica a l'empresa pública Sermuvic, que la traspassa a l'empresa mixta Simavic. Des del partit independentista, es recordà que sempre s'han mostrat contraris a la privatització de serveis públics i a la disgregació de la gestió pública en un entramat d'empreses públiques, mixtes i privades que no fan més que opacitzar el control de la despesa pública. Per això, els dos regidors van votar en contra de la proposta de l'equip de govern.

La CUP tampoc va donar suport a la modificació del pressupost que preveu el pagament de 60.000€ en concepte del projecte d'incubadora tecnològica als terrenys de Can Bauman. Tot i que es considera que la persona o empresa que ha redactat la proposta l'han de cobrar, la regidora Georgina Rieradevall, d'una banda va recordar que aquesta ja era la segona ubicació proposada per al parc tecnològic (posteriorment convertit en incubadora), que al final es farà en un tercer lloc (a la Casa de Convalescència) i va reclamar que els responsables polítics d'aquestes decisions fallides assumissin les conseqüències de les seves decisions; d'altra banda també va acusar el regidor d'Hisenda de no incloure aquesta partida al pressupost que es va aprovar el passat desembre tot i ser plenament conscient de l'existència d'aquest deute.

Després de l'aprovació de quatre punts de tràmit es va passar al torn de les mocions.

La primera va ser la que presentaven els sindicats UGT i CCOO en contra de la reforma laboral. La CUP va tornar a reclamar que en els casos en què entitats o organitzacions presentin mocions se'ls permeti defensar-les al ple, cosa que es fa en moltes altres poblacions i que l'actual equip de govern no accepta. El regidor Nil Puigivila va proposar una esmena d'addició a la moció que tenia el vistiplau dels sindicats que havien proposat la moció, en la que l'Ajuntament es comprometia a no aplicar la reforma en tots aquells aspectes que posin en perill l'estabilitat laboral, i va explicar que si no s'acceptava l'esmena no podrien votar a favor de la moció, tot i que estaven totalment en contra de la Reforma Laboral aprovada pel govern del PP a principis del mes passat. L'esmena de la CUP només va rebre el suport dels dos regidors propis i l'abstenció d'ICV, mentre que la resta de grups municipals hi van votar en contra. La moció es va aprovar amb els vots a favor de PxC, ICV, ERC, PSC i SI.

La moció conjunta de suport institucional a les cooperatives en el marc de l'any internacional de les cooperatives va rebre el suport unànime de tots els membres del ple.

Durant el debat de la moció que presentaven conjuntament la CUP, ERC i SI per reclamar l'ingrés dels impostos de l'Ajuntament a la Generalitat i no a l'estat espanyol, es va evidenciar el personalisme i el sectarisme de l'alcalde de Vic, que va considerar que no podia donar suport a la moció perquè no l'havia presentada el seu grup. El seu argument va ser que ell volia proposar a l'AMI una moció en els mateixos termes i que l'aprovació d'aquesta moció li tirava els seus plans personals per terra, malgrat que diversos ajuntaments membres de l'AMI ja han aprovat mocions similars. En la discussió de la moció, el PSC va manifestar que estava d'acord amb la part dispositiva però no en l'expositiva, però quan se li va oferir fer-hi canvis per tal que la pogués votar a favor s'hi va negar i es va abstenir. L'ultradretana PxC va argumentar el vot contrari a la proposta, però a l'hora d'emetre el vot, en una maniobra tàctica per deixar sol el grup de l'alcalde, es va abstenir. La moció va ser rebutjada amb els vots en contra de CiU (8), l'abstenció de PSC i PxC (7) i els vots a favor de CUP, ERC, ICV i SI (6). La portaveu de la CUP va manifestar que el seu grup sí que està d'acord amb l'unitat d'acció i no és sectari i que per això, quan es presenti una moció en el mateix sentit que la que avui han tombat, la votaran a favor independentment de qui la presenti.

La moció que presentava el grup d'ICV-EUiA de rebuig a la supressió d'incentius econòmics per a l'impuls de les energies renovables es va aprovat amb el suport de totes les forces democràtiques de l'Ajuntament. En el seu discurs, el regidor de la CUP Nil Puigivila va aprofitar per felicitar l'equip de govern per l'èxit de la Fira de la biomassa forestal celebrada la setmana passada i el va encoratjar a tirar endavant iniciatives en aquest sentit.

En la darrera moció de l'ordre del dia, que subscrivien SI i la CUP en suport a la campanya “Defensem l'escola en català” es va tornat a fer patent el sectarisme del grup de CiU que va negar el suport a la proposta, de la mateixa manera que va fer ERC, amb l'excusa que aquesta campanya no és unitària perquè ells no hi són. La CUP va reiterar que subscrivia la moció perquè en compartia el contingut, independentment de qui l'impulsés. La moció es va desestimar amb els vots a favor de CUP, PSC, ICV i SI (6), l'abstenció d'ERC (2) i en contra de CiU i PxC (13).

Un cop votades les mocions que constaven al ple, es va passar pel procediment d'urgència una moció del grup d'ICV pel dret a l'habitatge. Aquesta moció l'havia presentada el regidor ecosocialista com a esmena a la totalitat d'una moció de l'ultradretana PxC, però l'edil xenòfob va considerar que no era una esmena sinó una moció diferent i va decidir que s'havia de presentar a part, davant l'aquiescència de l'alcalde i el secretari que, com ja va sent habitual, van consentir que la PxC fes i desfés al seu gust. La moció, que es va aprovar per unanimitat, insta l'equip de govern a treballar per prevenir i evitar els desnonaments a al ciutat i reclama la regularització de la dació en pagament.

En el torn de precs i preguntes, i davant l'interpel·lació de diversos grups, entre ells la CUP, sobre el cas dels pisos de la Serra-de-Senferm que han estat motiu d'informacions periodístiques que involucren l'anterior regidor d'urbanisme en un possible cas de corrupció o males pràctiques, l'equip de govern es va espolsar tota la responsabilitat i l'alcalde va explicar que havia demanat a secretaria un informe per aclarir si les activitats de l'exregidor d'urbanisme Xavier Solà eren compatibles amb el seu càrrec a l'Ajuntament de Vic.

La CUP va demanar a l'equip de govern sobre la campanya de neteja de mobiliari urbà. La formació independentista considera que els 18 plafons de què la disposa la ciutat no són suficients per a difondre totes les activitats que l'ampli teixit associatiu vigatà du a terme i que abans de sancionar s'hauria de resoldre aquesta mancança. La regidora de CiU Montse Rovira va explicar que primer es netejarà el mobiliari i que després es passarà a sancionar els infractors. Sobre la demanda de la CUP de posar més plafons, va dir que “si en falten, ja veurem com ho arreglem”, és a dir, primer sancionar i després solucionar.

També a pregunta de la CUP, es va explicar que la selecció del nou gerent del MMVV, imposat per la Generalitat però que haurà de pagar l'Ajuntament, es fa per procediment negociat i que s'ha demanat a tres professionals i encara no s'ha decidit qui serà l'escollit. Malgrat les explicacions de Rovira, tot sembla indicar que el nomenament del candidat de la Generalitat, Albert Ganduxé, ja està dat i beneït.

Per acabar amb el torn de precs i preguntes, Nil Puigivila va recordar a l'alcalde que fa un any es va aprovar una proposta de la CUP en què l'Ajuntament es comprometia a crear un servei de deixalleria virtual, a habilitar un espai per a l'intercanvi no lucratiu a la deixalleria i a impulsar mercats d'intercanvi a diferents espais de la ciutat. Vila d'Abadal va reconèixer que encara no s'havia fet res en aquest sentit i es va comprometre a posar-hi fil a l'agulla.