Crònica del Ple de gener: Transparència!!

Hem començat bé l'any 2014. En un Ple poc transcendental la CUP presentàvem dos mocions, de les quals, després d'intenses negociacions i debat vam aconseguir aprovar la més important per la salut democràtica del consistori, és a dir, la que feia referència a la fiscalització i la publicitat dels pressupostos i dels comptes de les empreses o organismes beneficiaris de subvencions o partides de diner públic.

Com dèiem, l'ordre del dia del Ple no portava assumptes molt controvertits. En podem destacar dos.

El primer assumpte a destacar és l'aprovació amb els nostres vots en contra de l'encomana de gestió a l'empresa Partec Vic, sl (properament Creacció Agència d'emprenedoria, innovació i coneixement, sl) en l'àmbit de la promoció econòmica de l'Ajuntament. Com hem dit sempre, i ahir ens vam tornar a reafirmar, els serveis que dóna l'Ajuntament han de ser públics i municipals, i més en l'àmbit de la promoció econòmica. Aquesta nova societat no ens dona garanties d'una promoció que afecti a tots els àmbits comercials i industrials, que inclogui el cooperativisme i que no s'oblidi del camp i les activitats ramaderes. Que sigui un servei eficient al servei de les necessitats de tota la ciutadania, i no d'uns pocs projectes tecnològics com passa a l'actualitat. Tot i l'aferrissada defensa que ens va fer el regidor Arimany, veiem més ombres que llums en aquest nou conveni. En tot cas, estarem vigilants a les activitats de promoció econòmica, i als resultats que s'obtinguin.

El segon assumpte important d'ahir va ser l'aprovació de la posada en marxa oficial de la recollida selectiva “porta a porta”. Es va aprovar una declaració d'intencions per a l'aprovació d'aquest sistema de recollida i es va donar impuls a una comissió tècnica d'estudi. Com havíem fet públic anteriorment, la CUP va donar suport a la proposta, però vam voler remarcar la importància d'uns estudis previs exemplars, la necessitat de dotar de recursos suficients la fase informativa del projecte perquè els avantatges econòmics i ambientals d'aquest canvi arribin a totes les famílies i llars vigatanes d'una forma pedagògica i entenedora. I que després pugui ser la ciutadania, de forma lliure i informada, qui finalment es pronuncii a través d'una consulta. Es va remarcar la necessitat d'una transparència total en els concursos i contractes que se'n derivin, tot i que la nostra aposta és la municipalització dels serveis.

Finalment la CUP vam presentar dues mocions.

La primera era més simbòlica i demanava un reconeixement a Nelson Mandela, ara que fa un mes de la seva mort, i apostàvem per donar-li el seu nom al pont que uneix el Passeig de la Generalitat amb el parc Balmes. Després que l'equip de govern, per sorpresa de tots, sortís amb una proposta de construir una biblioteca municipal, reclamada pels veïns des de temps immemorials, al solar de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, i posar-li el nom de Nelson Mandela al nou equipament, vam acordar amb l'equip de govern, retirar les dues mocions, i pactar-les per portar-les a aprovació al proper Ple. D'aquesta manera, la ciutat de Vic recordarà i reconeixerà al gran estadista antiapartheid i també podrem comprovar i veure quina idea tenen al cap amb el nou equipament abans de donar-hi suport.

La segona, i la més important de totes, era la que feia referència a la necessitat de que els comptes de l'Ajuntament, sobretot les partides destinades a empreses, consorcis i fundacions fossin públiques, però també es fessin públics els comptes dels receptors, per a saber exactament en què es destinaven els diners de tots. Aquesta publicitat ha de ser de manera entenedora i fàcil de trobar per la ciutadania, enllaçant la seva pàgina web amb la de l'Ajuntament, fent-la més accessible a tothom.

De totes les entitats que reben diners de l'Ajuntament quedaran exemptes de fer públics els comptes aquelles que rebin menys de 5.000€, tot i que si que hauran de fer una memòria explicativa del destí de la subvenció.

Després d'una dura negociació amb l'equip de govern, doncs tots els altres partits hi estaven a favor i van donar el seu vot favorable, es va pactar allargar la posada en marxa d'aquestes mesures de transparència i fiscalització dels comptes públics durant aquest 2014 a canvi del seu vot favorable. Finalment la moció es va aprovar per unanimitat.

A l'apartat de precs i preguntes, l'equip de govern va informar-nos que efectivament feien estudis d'eficiència energètica i estaven implantant mesures correctores reduir cada cop més la factura energètica.

També vam saber que es va negociar amb totes les entitats bancàries i asseguradores les condicions de crèdits i pòlisses per reduir la càrrega impositiva i se'ns va obrir la porta a comprovar-ho, cosa que sí que farem.

Va haver-hi més polèmica amb el regidor Serrat per l'esborrament d'un mural amb permís i vinculat a la moció aprovada el passat setembre en contra de la llei de l'avortament, que saltant-se un acord de Ple, i sense informar als promotors de la moció va desaparèixer un dia de gener. Aquest mural ha tornat a repintar-se, i com vam dir, el refarem les vegades que calgui.

També vam fer un prec demanant explicacions sobre el conveni de la UVic amb la Universitat de Haifa, corresponsable, amb d'altres, de l'ofensiva contra Gaza del 2009, becant als seus estudiants perquè anessin a fer de reservistes a l'exercit. No va haver-hi resposta per part de l'alcalde, a part de perdre els nervis i donar arguments de pati de col·legi.

Finalment, vam haver de demanar al regidor de seguretat ciutadana, Sr. Ballana, explicacions per actuacions més que dubtoses de la Guàrdia Urbana, i denunciades per ciutadans anònims.

Per acabar aquesta crònica, creiem i valorem aquest Ple com a positiu, tant per la CUP, doncs ens reafirma a seguir treballant amb força dia a dia, com per la ciutadania, doncs ara tenen una eina més de control democràtic dels seus diners i de les institucions municipals que els representen.