Presentem una moció per lluitar contra l'assetjament a les persones usuàries de bicicletes i VMP

Calçada compartida entre bicicletes i VMP i vehicles motoritzats
Al Ple del proper 16 de setembre, la CUP Vic presentem una moció per tal de fer el conjunt de carrers de la ciutat més amables a la circulació en bicicleta i vehicles de mobilitat personal (VMP), en especial en aquells on no es disposa de carrils bici i, per tant, cal compartir la calçada amb els cotxes i altres vehicles motoritzats.
 
En aquest sentit, proposem que a la propera Ordenança de Mobilitat i Seguretat Viària que redacti l'Ajuntament es tinguin en compte les situacions que podem qualificar d'assetjament viari a les persones usuàries de bicicletes i VMP, amb l'objectiu d'intimidar-les i que canviïn la seva trajectòria, fent-los llums o fent sonar el clàxon, no respectant les distàncies de seguretat o directament insultant-les, entre d'altres maniobres d'aquest estil. En conjunt, es tracta d'hàbits de conducció dels vehicles motoritzats que s'aprofiten de la seva posició de força a la calçada per sobre de les persones usuàries de bicicletes i VMP. Aquestes situacions desincentiven l'ús de la bicicleta i porten, de forma prou generalitzada en alguns carrers, a circular en bicicleta i VMP per espais on no ho tenen permès fer com ara les voreres, per tal de gaudir de més seguretat davant el trànsit motoritzat -ocasionant inconvenients, aleshores, a la resta d’usuaris més vulnerables d’aquests espais, com les persones que s’hi desplacen a peu.

Més concretament, també proposem que l'Ajuntament elabori i aprovi un protocol municipal oficial per a la prevenció, l’actuació i la resolució de situacions d’assetjament a persones usuàries de la bicicleta i VMP, a partir d'experiències com la de Terrassa, Sabadell o Sant Cugat del Vallès. Precisament, l'any 2021, a partir del cas pioner de Terrassa impulsat per l’Associació BiciTerrassa Club (BiTer), a Vic es van iniciar alguns treballs conjunts entre la Guàrdia Urbana i l’Associació Osona amb Bici per elaborar un protocol similar per al municipi, però no van arribar a concloure’s. El protocol, a més de definir un marc d'actuació davant d'aquests casos d'assetjament viari, també també té per objectiu dur a terme una tasca pedagògica de canvi d’hàbits.

Podeu llegir el text sencer de la moció presentada en aquest enllaç.

Proposem incorporar l'assetjament viari a persones usuàries de bicicletes i VMP a la propera ordenança de mobilitat i seguretat viària i que s'elabori un protocol municipal per a la prevenció, l’actuació i la resolució d'aquestes situacions