La CUP Vic dona a conèixer els deu primers llocs de la llista de les eleccions del 28 de maig
S’han presentat els 10 primers llocs en tant que llista col·lectiva que és, gens basada en els lideratges
Carla Dinarès, que encapçala la llista, ha avançat alguns punts del programa, com paralitzar i revertir les privatitzacions i externalitzacions, acabar amb les dinàmiques de govern classistes i amb el clientelisme
La CUP Vic ha donat a conèixer aquest dimarts al vespre al centre cívic de Santa Anna les persones que ocuparan les deu primeres posicions de la llista amb què concorrerà a les eleccions municipals del 28 de maig. La llista l’encaçala Carla Dinarès Ayats, a qui segueixen, per aquest ordre, Susanna Vives Reverter, Quim Soler i Salés, Marc Camacho Balaguer, Arnau Comajoan Cara, Fina Campàs Ferrón, Isàvena Opisso Atienza, Josep M. Diéguez i de Jaureguízar, Marc Barnolas i Vilamala i Uma Alcaide Jawo.
A part d’aquestes persones, completaran la llista altres de representatives de l’Esquerra Independentista local, dels moviments socials, del món de la cultura i l’esport i de les associacions de la ciutat, que s’anunciaran en els propers dies. Segons ha dit Roger Cumeras al principi de l’acte, en nom de l’assemblea, és «una llista assembleària, diversa, feminista interseccional, ecologista, antifeixista, filla del moviment popular, d’esquerres, independentista i republicana».
L’elaboració de la llista electoral de la CUP s’ha fet de forma transparent, a través d’una votació interna entre totes les persones de l’assemblea de Capgirem Vic i militants de la CUP Vic, seguint els factors preestablerts en el protocol intern, com la paritat de gènere i diversitat d’edats i perfils.
Carla Dinarès ha començat la seva intervenció a la roda de premsa recordant que «no presentem una cap de llista, presentem un equip», en aquest 2023 que fa 20 anys de lluita municipalista institucional de la CUP Vic, els 16 últims amb representació a l’Ajuntament, «amb un suport popular que no ha parat de créixer». Tot plegat, gràcies a una feinada col·lectiva i compartida amb totes les persones que formen part del projecte, «no només la que en algun moment ha sigut càrrec electe, sinó amb tota l’assemblea».
«Hem liderat l’oposició, tenim projecte, coneixem la ciutat i tot el que cal canviar, i com fer-ho, per governar i posar fi a la segregació social i a les polítiques que no garanteixen ni el benestar de la gent, ni els seus drets mínims, ni tenen en compte que estem en emergència social», ha continuat dient Dinarès.
Per això, en opinió de la CUP Vic, cal un ajuntament capaç d’autogestionar-se i autogovernar-se. I aquí és on Dinarès ha esbossat alguns punts del programa amb què la CUP Vic concorrerà a les eleccions del 28 de maig. Començant per paralitzar i revertir totes les privatitzacions i externalitzacions dels serveis públics, davant «la deriva que ha pres el govern convergent». Unes privatitzacions i externalitzacions que ni garanteixen la bona qualitat del servei, ni els drets i les condicions laborals o el cost real del servei, sense ni tan sols garantir la tarifació i bonificació social.
Tot seguit, s’ha reafirmat en què «cal acabar amb les dinàmiques de govern capitalistes i classistes que no tenen en compte les necessitats reals de la gent». I és que, en un escenari d’emergència i segregació habitacional, l’Ajuntament té només quatre habitatges de propietat municipal, i encara s’han comprat en els últims quatre anys. «Una ciutat amb una mesa d’emergència saturada i uns lloguers inassumibles no es pot permetre el luxe de continuar mirant cap a una altra banda», ha dit.
També cal «acabar amb el clientelisme, que s’ha convertit en el modus operandi de Convergència per continuar 40 anys més al govern de la ciutat». Un clientelisme, ha recalcat, que «canvia o desobeeix la normativa en funció de qui li interessa, com en l’aparcament de Can Bayés al centre històric, o que atorga subvencions i cedeix espais a dit». No perquè no s’hagin de concedir subvencions o cedir espais, «però tenim un projecte per fer-ho de manera transparent i justa i sense que cap entitat del teixit associatiu se’n quedi fora».
En un altre ordre de coses, Dinarès, en nom de l’assemblea de la CUP Vic, ha fet una crida perquè la resta de formacions polítiques treballin proactivament per garantir que el feixisme no torni a entrar a l’Ajuntament. «Nosaltres tenim molt clar que mai no dorm, i que l’antifeixisme no pot baixar la guàrdia i que cal tenir memòria», ha insistit. Per això, ha afegit, entrem en un període on la contraposició dels diferents projectes polítics «no ha de treure que hi hagi un cordó sanitari, ara a fora de l’Ajuntament, per no haver de treballar a posteriori perquè ja és dins».
Dinarès ha acabat la seva intervenció amb un agraïment a la família cupaire «per l’esperança i per la confiança». Ser portaveu d’un col·lectiu com aquest, ha dit, «és un honor, rellevar-nos mútuament és part d’un aprenentatge compartit i lluitar per un món més just, més inclusiu i més digne –des del municipalisme- és un deure que nosaltres hem decidit humilment que no podem obviar». I ha conclòs citant Joan Fuster: «Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres».
Al principi de l’acte, Sara Blázquez i Roger Cumeras han fet una breu presentació de les 10 primeres persones de la llista de la CUP Vic:
1. Carla Dinarès Ayats. 34 anys. Arquitecta per la Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAB) i postgrau en Polítiques d’Habitatge. Vigatana de naixement i per convicció, tot i que a la mínima que pot, s’escapa a veure món.
2. Susanna Vives Reverter. 52 anys. Fisioterapeuta i Tècnica Superior en Medicina Xinesa per la Universitat de Beijing. Vinculada a moviments feministes, anticapitalistes i antiracistes. Li agrada la muntanya i és animalista. Lluita per una societat més sostenible i justa.
3. Quim Soler i Salés. 55 anys. Del barri de Santa Anna. Llicenciat en filologia catalana i professor interí de secundària. Militant i activista independentista, antimilitarista, antifeixista, anticapitalista i en defensa de la llengua. Actualment és membre del Secretariat Nacional de la CUP i militant d'Endavant-OSAN. Va ser regidor de la CUP a l'Ajuntament de Vic del 2007 al 2011.
4. Marc Camacho Balaguer. 25 anys. Jurista. Vinculat al teixit associatiu de la cultura popular vigatana com la Colla Gegantera i Grallera del C/ de la Riera i dels gegants de la ciutat.
5. Arnau Comajoan Cara. 26 anys. Veí de la Calla. Enginyer civil, especialitzat en mobilitat. Ha participat en diversos espais del moviment juvenil i popular com Arran, la Festa Major Jove de Vic, Osona amb Bici o l'associació per a la Promoció del Transport Públic, entre d'altres.
6. Fina Campàs Ferrón. 65 anys. Nascuda a Vic. Dona trans i feminista, republicana, preocupada pel canvi climàtic i compromesa amb la lluita pels drets civils de les minories dins les minories. Articulista i col·laboradora a mitjans de comunicació, entitats LGTBI i feminismes transinclusives. Presidenta d'una entitat de dones trans i CIS. Li agrada la cuina tradicional catalana, l'esport i passejar per descobrir nous indrets de la comarca.
7. Isàvena Opisso Atienza. 49 anys. Bibliotecària. Ferma defensora de la transformació social a través de les associacions, els moviments veïnals i els moviments socials. Barcelonina de naixement, vigatana de totes totes. Feliç de viure al sud. Amant de la lectura, la música clàssica, la muntanya i les tardes de joc en família.
8. Josep M. Diéguez i de Jaureguízar. 65 anys. Autor i director teatral, amb obra publicada i premiada arreu dels PPCC. Postgrau en Producció d'Espectacles i Màster en Gestió Cultural per la UB. D'esquerres i, per tant, independentista. Convençut que l'alliberament nacional i el social són indestriables.
9. Marc Barnolas i Vilamala. 35 anys. Exregidor de l'Ajuntament de Vic per Capgirem Vic (2013-2019). Militant de la CUP i veí del barri del Remei. Graduat en Educació Social. Tècnic Superior en Integració Social. Director de Lleure. Membre fundador del CSA La Torratxa i la Plataforma Salvem les Adoberies. Exmilitant de Maulets Osona.
10. Uma Alcaide Jawo. 26 anys. Dona, Negra i Catalana. Nascuda a Gàmbia, els 6 anys va anar a viure a Torroella de Montgrí. Fa cinc anys va venir a viure a Vic, on es va posar a treballar a les càrnies. Actualment, està estudiant Integració Social i treballant d'intèrpret lingüística del Consell Comarcal d'Osona. És activista contra la Mutilació Genital Femenina i voluntària de la Fundació Dr. Trueta.