Crònica del Ple de febrer.
Un Ple que valorem com a positiu. S'ha fet un pas més en el camí de la transparència i la informació municipal, s'ha aprovat una moció presentada per la PAH per multar a les entitats bancàries que tinguin pisos buits a la ciutat i una altre moció en suport de la iniciativa de l'ANC “Signa un vot per la independència”.
El Ple va començar amb un minut de silenci en record de les víctimes dels bombardejos feixistes de fa 75 anys, a les acaballes de la guerra civil. També va ser un recordatori per totes les altres víctimes de la repressió feixista.
El primer punt va aprovar que un representant de l'oposició en aquest cas de SI, formés part del patronat de l'Atlàntida. Ens preguntem com és que la CUP mai es nomenada per aquests càrrecs sent la segona força democràtica del consistori. El que seria plenament democràtic es que tota l'oposició estigués representada en aquests òrgans de gestió que s'emporten una part important del pressupost municipal i que son de difícil fiscalització.
El següent punt va ser la creació i aprovació inicial del registre municipal d'entitats de Vic. Ens vam oposar a aquest reglament, creiem per una banda que és incomplet, doncs deixa fora del mateix moltes entitats que per diverses raons no estan legalment constituïdes al no disposar d'un NIF. Ens preocupa que entitats amb un fort arrelament social no siguin reconegudes per l'Ajuntament, i que aquest, emparant-se en un reglament, denegui espais públics o material per a la realització de les seves activitats. A part de votar-hi en contra, vam anunciar que presentaríem al·legacions al Reglament en els terminis que marca la llei perquè aquestes entitats siguin també reconegudes i tinguin els mateixos drets que les altres. També ens preocupa part de l'anunciat del reglament, doncs creiem que és paternalista, clientelar i intervencionista, i que dins del seu articulat hi ha una voluntat de control i repressió a aquelles que siguin crítiques amb “l'establisment” imposat.
Ens vam oposar també a l'augment de les tarifes de l'aigua proposades per Aigües Vic i defensades pel regidor Serrat, que augmenta el preu d'un bé públic en un 1,7% per al 2014. És una pujada abusiva, que no està justificada de cap manera. A part de denunciar una concessió realitzada per a 99 anys en una època molt fosca de la nostra història, on els nomenaments i les concessions es feien, no per protegir els interessos ciutadans, sinó per afavorir a aquells favorables al règim i la dictadura.
En tot cas, un bé públic no pot ser privatitzat, i com venint fent des de sempre, reclamem una gestió municipal i pública dels serveis bàsics. No podem permetre que ningú es faci ric amb els recursos naturals i energètics, que pertanyen a tota la ciutadania.
Es va aprovar, per unanimitat, les bonificacions per al transport urbà de Vic. Totes les ajudes que puguin rebre els nostres ciutadans amb rendes baixes i amb una situació precària son benvingudes, però creiem que el preu base de les tarifes, que es manté com l'any passat és molt elevat, i que s'haurien d'estudiar mesures per poder abaratir aquests bitllets, com subvencionar part del cost amb els diners que es recauden del transport privat.
El següent punt torna a posar de manifest la poca transparència que es desprèn d'aquest consistori. Un espai com “La Central”, que torna a ser de titularitat municipal, hauria d'haver fet un concurs públic per als usos dels espais, i no atorgar-los a dit a unes entitats concretes. No estem en contra d'aquestes entitats, ni de la feina que fan, però si de la forma en que els hi han adjudicat l'espai. Un concurs públic és la manera més transparent i democràtica d'adjudicació d'espais municipals, i creiem que encara que provisionalment, i per drets adquirits, aquestes entitats facin us de “La Central”, hauria d'haver un concurs públic obert a totes les entitats de Vic.
També ens vam oposar a la sol·licitud d'informació prèvia per a poder fer un hotel al Seminari Vell. Un espai municipal, on havia de construir-se un alberg per estudiants, no pot privatitzar-se per a la construcció d'un hotel pensat per a butxaques grosses. Ens treuen espais culturals al casc antic, on fan falta per a la realització de mil i una activitats, i ens els permuten per un altre espai situat a les afores de la ciutat, amb la penalització que això representa per a les entitats i veïns del casc antic.
Finalment ens vam abstenir en la modificació del POUM, que a partir d'ara podrà concedir al Bruguer, llicencies d'us a empreses que no siguin del sector agroalimentari. Un altre dels grans projectes faraònics de l'alcalde per aquesta legislatura que no veurà la llum, com va passar també amb el parc tecnològic. A aquest govern li ha faltat previsió i voluntat.
L'apartat de mocions, com hem dit a l'inici de la crònica, és el que ser més reeixit. La CUP vam presentar una nova moció per fer més transparent i accessible la informació municipal al ciutadà. Es va aprovar, amb l'abstenció de l'equip de govern que sempre troba excuses per a la seva opacitat, que en un termini de tres mesos, els ciutadans disposin a la web de l'Ajuntament d'un organigrama clar on apareguin totes les empreses, consorcis, fundacions i altres participades d'alguna manera per l'Ajuntament, amb el seu responsable i quines funcions tenen assignades.
També es va aprovar la moció presentada per CiU, ERC, CUP i Si donant suport a la campanya de signatures impulsada per l'ANC “Signa un vot per la independència” i la cessió d'espais municipals per a la realització de la esmentada campanya.
I la darrera moció també ens va fer molt contents. La PAH, amb la col·laboració de la CUP i altres forces polítiques va presentar una moció en que es demanava que es sancionessin totes aquelles entitats bancàries i altres grans empreses que tinguessin pisos buits a la ciutat. Va ser aprovada per unanimitat. Sí es pot!!
Finalment, en l'apartat de precs i preguntes ens vam interessar pel banc de llenya municipal, del qual ens van dir que estava creat i a l'espera que algun ciutadà en demanés l'us. Es estrany que ningú utilitzi aquest servei, però en canvi si que s'emportin llenya de les anelles verdes de la ciutat. El problema comunicatiu de l'Ajuntament amb la ciutadania comença a ser preocupant.
A petició d'una ciutadana, vam demanar si l'Ajuntament estava estudiant alguna mesura per posar ordre a l'aparcament de sorra del Sucre, doncs amb la quantitat de cotxes que hi aparquen, i a l'incivisme d'alguns, hi ha cops que els cotxes ben aparcats queden bloquejats i no poden sortir. La resposta va ser que no havien rebut cap queixa, però que estarien amatents a la situació.
Per acabar vam fer un prec a l'alcalde sol·licitant que totes les ajudes, subvencions, rebaixa de taxes i altres que contempla l'Ajuntament estiguessin en un lloc visible de la web i fossin publicitades per tots els mitjans a disposició del consistori, fins i tot fent una circular a totes les cases per assegurar que aquesta informació arriba a les persones beneficiàries.