Ple de febrer: estrena de Marc Barnolas, declaració de sobirania i ratificació del pacte entre CiU i ERC amb la racista i espanyolista PxC

El ple de l’Ajuntament de Vic corresponent al mes de febrer va començar amb la presa de possessió del càrrec del nou regidor de la CUP, Marc Barnolas i Vilamala. El nou regidor va prometre el càrrec per imperatiu legal i “per poder servir al poble que m'ha escollit i a la Nació Catalana, únics dipositaris de sobirania, però en qualsevol cas, sense renunciar ni als principis republicans, ni a l'exercici del Dret d'Autodeterminació del nostre poble, ni a la reunificació dels Països Catalans”. 

En el discurs de presentació, Barnolas, que es va declarar “fruit de la llavor plantada i sembrada per tants independentistes i lluitadors dels moviments socials al llarg dels anys”, va anunciar que amb ell de regidor, la CUP continuarà defensant totes aquelles lluites populars per l'alliberament nacional i social, que no cobrarà el sou que li pertoca com a regidor, i que agafa el relleu de l'ara diputada Georgina Rieradevall per continuar denunciant la manca de transparència i treballant per uns Països Catalans independents i socialment justos. Tot això, amb la mà oberta per aquells que vulguin treballar per la cohesió social i amb la mà tancada a les males pràctiques de pactar amb el feixisme. 

Ja en el que fa al contingut del ple, després d'aprovar la modificació de les comissions informatives, les tarifes de l'aparcament del Passeig i de l'aigua, la CUP va votar a favor de modificar les taxes d'ocupació de sòl públic que faran que els caixers automàtics hagin de pagar 515 € per l’ocupació del sòl públic , però en contra d'augmentar la taxa pel lloguer dels pavellons municipals en dies festius, ja que es va justificar dient que els conserges cobraven hores extres, cosa que la CUP ha constatat que no és cert. 

El darrer punt de l'ordre del dia era l'aprovació del reglament del Consell de la pagesia. En aquest punt, la CUP es va abstenir, i va anunciar que estudiarà la formulació d'al·legacions a aquesta normativa. El partit independentista i d'esquerres no veu bé que no es reguli qui formarà part d'aquest consell ni com se n'escolliran els membres. Així mateix, la CUP considera que, a més dels pagesos a nivell individual, el consell també hauria de tenir entre els seus membres representants de sindicats agraris i d'entitats de defensa del medi ambient, sobretot tenint en compte que un dels grans problemes ambientals que afecten Vic i la comarca és l'excés de purins. Tot i que inicialment el regidor d'Urbanisme Josep Rafús es va mostrar disposat a parlar-ne, l'alcalde, amb una mostra del seu caràcter intransigent, el va desautoritzar i va anunciar que no acceptaria que cap grup ecologista formés part del consell, ja que, segons ell, aquest havia de ser “com l'associació de veïns dels pagesos”, i que els ecologistes no hi havien de fer res. 

Ja en el torn de les mocions, es va aprovar per unanimitat la proposta formulada per diverses associacions  de l’àmbit social de la ciutat en què es demanava la cessió de terrenys fèrtils per a convertir-los en horts solidaris per a persones en situacions precàries. La CUP, tal com havien demanat els promotors en primera instància, va reclamar que aquest projecte es dugués a terme als terrenys del Graell, on inicialment s'hi havia de fer una ARE (àrea residencial estratègica). També va aprofitar per explicar que la situació jurídica del Graell no està clara, ja que la mala gestió de l'equip de govern ha fet que s'hi hagin fet dues reparcel·lacions, però cap de les dues han estat legalitzades, de manera que ni tan sols els tècnics de l'Ajuntament saben quina de les dues estructures urbanístiques de la zona és la correcta. 

La segona moció va ser de suport a la declaració de sobirania i al procés de transició nacional. Aquesta proposta havia estat consensuada a quatre bandes per CiU, CUP, ERC i SI. La declaració, a diferència del que havia passat al Parlament, esmentava el Dret d'Autodeterminació, els Països Catalans, la celebració d'un referèndum abans d’acabar el 2014 i la prevalença de la voluntat popular per sobre de la legalitat vigent. La CUP va explicar que havia pogut incloure tots aquests temes durant la negociació i que per això donava suport al text presentat. La moció va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups democràtics del consistori i el vot en contra de la racista i espanyolista PxC. 

La moció que presentava en solitari la CUP era una proposta de l'entitat “Som lo que sembrem”, en què es reclamava a l'ajuntament que es deixessin d'utilitzar herbicides i plaguicides agrotòxics, com els que tenen per component el glifosat. Com ja va sent habitual els darrers temps, l'equip de govern (CiU i ERC) i la racista PxC van coincidir en el vot i van rebutjar la moció, que va comptar amb els vots favorables de la CUP i la resta de formacions del consistori (PSC, ICV-EUiA i SI). 

També es va aprovar la moció que presentava el PSC que reclamava a la Generalitat el pagament del deute a les entitats del tercer sector i a les administracions en concepte de serveis socials i dependència. Aquesta proposta va rebre el suport de tots els partits del consistori excepte CiU, que es va abstenir. 

La darrera moció del ple era d'ICV-EUiA i reclamava un reglament de subvencions. La proposta va ser rebutjada, altra vegada amb els vots en contra de PxC i l'equip de govern de CiU i ERC i els vots a favor de la resta de grups. 

En el torn de precs i preguntes la CUP en va fer 6:

 A la pregunta sobre l’estat de la construcció de la planta de biogàs que es va adjudicar l’estiu passat, Josep Rafús va respondre que l’empresa disposava de 3 anys per a construir-la, desmentint així el projecte aprovat, que deixa clar que a finals de 2013 ha d’estar en funcionament una primera línia de 20.000 tn/any. 

Sobre el tancament del bar-restaurant de l’Atlàntida, que és una concessió administrativa, es va explicar que l’empresa concessionària s’està plantejant traspassar la concessió o bé replantejar el servei. 

A pregunta de la CUP, el regidor de cultura Joan López va haver de reconèixer que al ple del mes de gener havia mentit quan va dir que l’ajuntament havia cobrat taxes a les acadèmies de dansa a qui es va cedir material del departament de cultura per fer una actuació al carrer. 

La CUP va demanar perquè des d’alcaldia no s’han respost les 180 instàncies ciutadanes que va recollir reclamant transparència a l’ajuntament i que es publiquessin els sous i dietes de regidors, càrrecs de confiança i directius de l’Ajuntament i empreses públiques i les despeses a lliure disposició de l’alcaldia. La resposta de l’alcalde va ser que no es podien respondre 180 instàncies i va denegar la publicació de les dades reclamades. 

Per acabar, davant la pregunta de si era cert que el pacte de pressupostos subscrit entre l’equip de govern de CiU i ERC i la racista  espanyolista PxC incloïa el repartiment discrecional de 100.000 € per part d’aquesta darrera, l’alcalde va reconèixer que sí, que el repartiment d’aquests diners formava part del pacte de pressupostos i ho va justificar com un fet habitual en les negociacions d’acords, obviant el caràcter antidemocràtic i feixista del partit amb qui va arribar a aquest acord.

 

Per veure el discurs de Marc Barnolas, prem aquí