Ple d'abril: ERC i CiU tornen a coincidir amb la racista i espanyolista PxC, ara per evitar posar el nom del jove antifeixista Guillem Agulló a un parc de la ciutat

En el ple que es va celebrar ahir, en el torn de propostes de l'equip de govern es va aprovar la sol·licitud d'una pròrroga del conveni amb l'ICASS per la prestació del servei centre de dia per a gent gran, el conveni marc del projecte “Riberes del Ter” de custòdia i restauració dels cursos fluvials de la conca del riu Ter. En aquest punt, la CUP va fer unes reflexions aportades pel GDT sobre la importància d'aquests convenis, però també de la necessitat d'anar més enllà en la defensa del valor ecològic dels rius i també del valor públic de les seves aigües.

Després de diversos temes de tràmit, es va posar a discussió la proposta de modificació del pressupost, que incloïa destinar els 670.000 € rebuts d'una subvenció a la millora de l'administració electrònica. En aquest punt, la CUP va considerar que els pressupostos d'aquest any són il·legítims, ja que van ser pactats amb un partit antidemocràtic, i per això no va donar suport a la modificació del pressupost. El punt es va aprovar amb els vots de l'equip de govern( CiU i ERC) i la racista PxC, mentre que la resta de grups d'oposició es van abstenir.

Després d'aprovar una bonificació d'una llicència d'obres a les Germanetes dels Pobres i l'ordenança de llicències urbanístiques i que l'alcalde retirés del ple la modificació del catàleg de llocs de treball, es va posar a debat i es va aprovar inicialment el reglament de funcionament del Patronat de la Ciutat Antiga.

Ja en el torn de mocions, en primer lloc es va aprovar per unanimitat una moció del sindicat CCOO i subscrit per tots els grups municipals menys SI en contra de l'avantprojecte de llei per a la racionalització i la sostenibilitat de l'administració local. Aquesta moció va ser presentada al ple pel secretari general de CCOO Miquel Sànchez.

La moció que presentava la CUP per tal de posar el nom de Guillem Agulló a un parc de la ciutat va ser tombada amb els vots en contra de CiU, ERC i la feixista i espanyolista PxC. En l'exposició de la moció, el regidor de la CUP Marc Barnolas va explicar que aquest dijous feia 20 anys de l'assassinat del jove militant de Maulets a Montanejos, que els seu assassí confés havia estat condemnat a 14 anys de presó, dels quals només n'havia acomplert 4 i que Guillem Agulló ha esdevingut un símbol de la lluita antifeixista al nostre país; per això, la formació d'esquerres i independentista demanava posar el seu nom a un parc de la ciutat i retre-li un homenatge, convidant-hi els seus familiars. La moció va comptar amb el suport de Solidaritat per la Independència i Iniciativa per Catalunya, mentre que el PSC es va abstenir, adduint que els noms dels carrers s'han de proposar en una comissió específica de nomenclàtor i no al ple. Amb els mateixos arguments, van servir a ERC, CiU i PxC per votar-hi en contra i, d'aquesta manera, rebutjar la moció. Barnolas, abans de la votació, va recordar que davant del feixisme no hi ha termes mitjos, i que o se'l combat o se l'accepta. Cal dir que, malgrat les peticions d'alguns partits a presentar la proposta a la comissió de nomenclàtor, l'Ajuntament de Vic no té cap normativa, ordenança ni reglament que estableixi la forma per donar noms als carrers de la ciutat, i que el ple és el màxim òrgan d'expressió democràtica de l'ajuntament i que és, per tant, sobirà per poder decidir atorgar un nom a un espai públic de la ciutat.

La següent moció que presentava la CUP i que demanava la declaració de persona non grata la delegada del govern espanyol Maria de los Llanos de Luna es va retirar a petició de l'alcalde, que es va comprometre a fer un ple amb aquesta moció i una altra sobre la insubmissió fiscal de manera coordinada amb la resta d'ajuntaments adscrits a l'Associació de Municipis per la Independència que presideix.

En el torn de precs i preguntes, la CUP va formular 2 precs i una pregunta.

El primer prec feia referència al carreró que enllaça els carrer de Sant Jordi i Canigó, que ja fa uns anys que està en molt mal estat; a més, alguns veïns han presentat instàncies a l'ajuntament demanant que se solucioni el mal estat d'aquest carrer i ni tan sols han rebut resposta per part del regidor responsable. El regidor de serveis va explicar que aquest carreró és una propietat privada i que no hi poden fer res.

Posteriorment, la CUP va preguntar sobre el monument que s'ha posat a una rotonda de Vic amb la inscripció de l'entitat Rotary. Concretament, Marc Barnolas va demanar què havien de fer les entitats de Vic per poder disposar d'un espai en una rotonda per posar-hi el seu emblema. La resposta de l'alcalde va ser que qualsevol entitat de la ciutat, si ho demana, pot disposar d'un espai similar.

En darrer lloc, Nil Puigivila va preguntar pels fets al voltant de l'acte antifeixista que s'havia de fer dissabte passat a la Bassa dels Hermanos i de la prohibició de l'Ajuntament de fer-lo en aquell espai. Puigivila va explicar que la regidora de la via pública l'havia mentit, dient-li que hi havia un informe negatiu molt abans que aquest existís, que l'informe signat pel cap de la Guàrdia Urbana recomanant la prohibició de l'acte era un absolut despropòsit, en què es criminalitzava els organitzadors de l'acte fent-los responsables d'uns fets en els quals mai no havia participat l'entitat UCFR, i va demanar al regidor de Convivència i Seguretat Joan Ballana la immediata destitució del cap de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo. Cal destacar l'èmfasi amb què el regidor de seguretat, Joan Balana va defensar l'informe de la Guàrdia Urbana, en què es criminalitzava, no només l'entitat UCFR, sinó totes les entitats i organitzacions antifeixistes de la ciutat.

 

Per veure la moció de Guillem Agulló, cliqueu aquí

Per veure la moció per declarar Maria de los Llanos de Luna persona non grata a la ciutat de Vic, cliqueu aquí