La CUP recollirà instàncies per tal que tothom pugui tenir accés als comptes de l’Ajuntament

L’equip de govern de CiU i ERC, amb l’ajuda del PSC, impedeixen que prosperi la proposta de la CUP perquè es publiquin els comptes de l’Ajuntament de Vic

Al ple que s’ha celebrat aquest dilluns, els vots contraris de CiU i ERC i l’abstenció del PSC han impedit que s’aprovés la moció que havia presentat la CUP en la que es demanava a l’alcalde que publiquessin a la pàgina web de l’Ajuntament les dades econòmiques que fan referència als sous, dietes i despeses de representació, telefonia i locomoció dels regidors i dels càrrecs directius i de confiança de l’Ajuntament i les seves empreses, organismes autònoms, fundacions i consorcis.

Des de la CUP s'entén que aquestes dades són informació pública i que, com a tal, han de ser accessibles a tota la població d’una forma lliure i fàcil, ja que la informació és la base d’una veritable democràcia. Qualsevol decisió de la ciutadania només pot ser realment democràtica si està fonamentada en el coneixement previ de la màxima quantitat d’informació possible.

Per això, el partit d’esquerres i independentista ha preparat una instància per demanar a l’alcalde de la ciutat que publiqui totes aquestes dades en un lloc destacat de la pàgina web de l’Ajuntament. Aquestes instàncies es trobaran a les parades que posarà la CUP en els diferents mercats de la ciutat durant el més d’octubre. En aquestes parades, els vigatans i vigatanes podran omplir i signar les instàncies i, un cop recopilades, es presentaran al registre de l’Ajuntament per tal que el batlle atengui la petició de transparència o bé els respongui justificadament amb els motius de la denegació d’aquesta informació. El calendari de parades als mercats i una mostra de la instància es podran consultar a la pàgina web de la CUP (www.vic.cup.cat)

En un altre ordre de coses, el ple d’aquest dilluns ha aprovat les ordenances fiscals per a l’any 2013. La proposta de l’equip de govern ha comptat amb el suport de la CUP després que CiU i ERC els hagin acceptat un seguit de mesures que tendien a millorar la capacitat redistributiva dels comptes del consistori. Les propostes de la CUP que han estat acceptades per l'equip de govern han estat les següents:

  • En l'Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, en cas de transmissió per causa de mort, es va proposar afegir una bonificació per locals ocupats per un comerç o petita empresa condicionada al manteniment de l'activitat econòmica i eliminar la bonificació de la resta de terrenys i habitatges que no siguin l'habitual. Aquestes propostes ja s'havien fet en la negociació de l'any passat, però en aquell cas no van ser acceptades.

  • En l'Impost sobre béns immobles (IBI), la CUP va proposar que les bonificacions a famílies nombroses passessin del 20% al 50%, i que fossin condicionades a no superar un barem d'ingressos anuals i un valor cadastral de l'habitatge en funció del nombre de membres de la família. Així mateix, també es va proposar una bonificació del 40% per a famílies amb ingressos baixos. En aquest impost, els independentistes d'esquerres proposaven un augment de l'1% del tipus de gravamen per tal d'assegurar que en la confecció del pressupost de 2013 es puguin augmentar les partides destinades a serveis socials; aquesta darrera proposta va ser l'única que l'equip de govern no va acceptar.

En el torn de precs i preguntes, la CUP va demanar a l'equip de govern que considerés els dies 12 d'octubre i 6 de desembre, dies de la Hispanitat i de la Constitució espanyola respectivament, com a dies laborables i donés la possibilitat als treballadors de decidir si volien treballar o no. L'alcalde s'hi va negar adduint que el calendari ja estava fet i això seria “irregular”.

La CUP també va demanar al regidor de Seguretat Ciutadana que no multés a mendicants com s'ha fet algunes vegades, ja que considerava que les persones que es duen a terme aquesta pràctica ho fan per necessitat i, per tant, el que ha de fer l'Ajuntament és buscar una solució a través dels serveis socials i no multar-los.

El mateix regidor de Seguretat Ciutadana va fugir d'estudi quan va ser interpel·lat sobre el fitxer de dades que incorporava el conveni SIPCAT i que la CUP va portar al Síndic de Greuges en el seu moment. El regidor va respondre els requeriments del Síndic dient que el fitxer era provisional (cosa que no s'havia dit mai en totes les vegades que la CUP havia preguntat per la seva legalitat). El regidor Ballana es va comprometre a consultar la legalitat del fitxer a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades abans de posar-lo en funcionament.

A pregunta de la CUP, es va informar que els pressupostos participatius que s'havien de posar en marxa aquest any estan en fase d'estudi i que quan hi hagi novetats ja n'informaran.

Les darreres interpel·lacions de la CUP al torn de precs i preguntes van fer referència al fet que al passat ple s'havien reservat 4 cadires del públic per als representants d'ERC (l'alcalde va respondre que es tractava d'un tractament de cortesia) i al cost del servei de twitter i facebook de l'Ajuntament, que és de 500€ mensuals i que s'ha contractat sense concurs fins a finals d'any, en què es posarà a concurs el servei per a l'any que ve.