La Cup i el 'Porta a Porta'

En el proper Ple de gener es preveu implementar la recollida de residus “Porta a Porta” al municipi de Vic.

És una decisió valenta, ambiciosa i necessària, doncs està demostrat que aquest procés és el sistema de recollida selectiva més alt i regular.

Nosaltres, com a Cup Vic, ja recollíem aquesta proposta en el programa electoral de les darreres eleccions municipals i donarem suport a la proposta de l'equip de govern quant ho presenti a votació aquest dilluns. Però dit això, també volem fer unes puntualitzacions necessàries perquè aquest projecte sigui un èxit i no hagem de penedir-nos després.

Primer és primordial que s'hagin realitzat tots els estudis previs per no deixar pas a la improvisació, i sobretot, comptar amb tots els recursos humans i econòmics necessaris per a fer una bona campanya de implantació i sensibilització. És imprescindible que s'informi, s'incentivi i es motivi a la ciutadania, i fins i tot, si es veiés necessari, poder realitzar una consulta popular. S'ha d'arribar a totes les llars i explicar tots els avantatges econòmics i ambientals d'aquest canvi i donar resposta als possibles conflictes veïnals que es puguin generar. Per això dèiem abans que es importantíssim disposar de tots els recursos econòmics i humans per a poder a portar a terme aquesta implementació.

Una altre punt que considerem clau en aquest projecte és la transparència. Aquest és un projecte de ciutat i no pot estar supeditat a interessos partidistes, a egos personals ni a interessos privats de l'actual o qualsevol empresa concessionària. Aquest nou projecte ha d'estar supeditat a un concurs públic, publicitat i transparent mentre no es municipalitzi la gestió dels residus.

Per a nosaltres, el model ideal seria una empresa municipal per a la gestió de la recollida i els tractaments posteriors, on el poder de decisió estigui en mans del consistori i dels ciutadans. I no només amb els residus, sinó amb molts altres serveis que ara estan tots en mans privades.

També volíem fer un darrer incís, és important que la ciutadania es corresponsabilitzi dels residus que genera però no és just que tota la pressió recaigui sobre ella, i no sobre les industries de producció i distribució. Un primer pas seria la prevenció i reducció dels residus en els processos de producció i distribució, però mentre les competències segueixin en mans de l'estat espanyol, això no serà possible. És necessari també augmentar i exercir les competències en aquest àmbit a nivell de la Generalitat i els municipis.