El ple de Vic aprova la moció de la CUP i ICV contra la repressió als Moviments Socials i avança en la sobirania fiscal

El ple celebrat ahir dilluns a l'Ajuntament de Vic va aprovar la moció que presentaven la CUP i ICV-EUiA en què es dóna suport als moviments socials de la ciutat, es denuncia la criminalització que pateixen per part del departament d'Interior de la Generalitat i es reclama una investigació sobre els presumptes fitxers il·legals que permeten al Departament multar activistes que no han estat identificats prèviament. La moció es va aprovar gràcies als 6 vots favorables de la CUP (2), el PSC (2), ICV-EUiA (1) i SI (1), les 10 abstencions d'ERC (2) i CiU (8) i els 5 vots contraris de la racista i espanyolista PxC. Tots els partits excepte PxC van mostrar el seu acord amb el primer punt de la moció, que expressava el suport del ple als moviments socials de la ciutat, mentre que ERC i CiU es van mostrar disconformes amb la consideració que feia la moció sobre la criminalització dels moviments socials i l'ús per part de la policia de fitxers il·legals. El regidor de la CUP Nil Puigivila va defensar la moció explicant els darrers casos succeïts a Vic, com el judici que van haver d'afrontar 11 activistes de la PAH per una acció de protesta contra un desnonament i que els ha comportat una multa de 180 € a cada un, o la multa que han rebut 4 persones per la seva presumpta participació en una concentració de protesta contra la celebració d'un acte feixista a Vic. En aquest darrer cas, es dóna la circumstància que els activistes no van ser identificats en el seu moment i un dels 4 ni tan sols havia assistit a la concentració, cosa que va poder demostrar, raó per la qual ha deixat de ser acusat. 

També es va aprovar, amb els vots de tots els grups democràtics del ple i el vot contrari de la feixista PxC, la moció per la Sobirania Fiscal, que demanava que l'Ajuntament ingressi els impostos que li pertoquen a l'Agència Tributària Catalana i no a la hisenda espanyola. Aquesta moció, inicialment, havia estat subscrita pels grups de SI, la CUP, ERC i CiU, però aquests dos darrers se'n van retirar després de rebre un informe negatiu de la secretària i l'interventor del consistori. Després de negociar-ne unes modificacions que en rebaixaven la contundència, la moció es va poder aprovar, però l'ingrés dels impostos a l'agència catalana haurà d'esperar a un acord de l'AMI i a la suma de més ajuntaments que s'hi comprometin. 

Pel que fa a mocions, també es va aprovar per unanimitat la moció conjunta de tots els grups en defensa de l'autonomia local i en contra del projecte de llei del PP que pretén retallar les competències dels ajuntaments en favor de les Diputacions espanyoles. En aquest punt, el regidor de la CUP Marc Barnolas va alertar dels perills que comportava aquest canvi legislatiu, no només per la pèrdua de competències en els ajuntaments, sinó també perquè obligaran a privatitzar alguns serveis que no es podran dur a terme ni per part d’organismes públics ni pels propis ajuntaments. 

En el transcurs del ple, la CUP es va oposar a l'encomana de gestió de les accions de promoció econòmica i de lluita contra l'atur a l'empresa semipública PartecVic, SL, ja que des del partit independentista i d'esquerres es considera que aquests àmbits, i molt especialment en que fa referència a l'atur, són clarament polítics i s'han de dur a terme directament des de les regidories de l'Ajuntament i no des d'empreses creades per altres funcions. Així mateix, la CUP va denunciar la proliferació d'empreses semipúbliques i altres organismes paral·lels que fan molt més opacs el control i la fiscalització d'aquestes entitats per part dels partits de l'oposició. En el cas de PartecVic, el pressupost per aquest 2013 és de més de 200.000 €, mentre que els diners que es dediquen a accions concretes de promoció econòmica i de lluita contra l'atur a penes arriben a 30.000 €. 

Així mateix, en la proposta de modificació dels acords entre l'Ajuntament i l'empresa que gestiona el transport públic de la ciutat, la CUP va mostrar la seva disconformitat amb els canvis recents, que han deixat una part de la ciutat, concretament el barri de Sant Llàtzer, amb la meitat del servei de busos que tenien fins ara. El regidor Antoni Serrat es va comprometre a buscar una solució per als veïns d'aquests barris, especialment en horaris punta, a través de la negociació amb l'empresa que fa el servei entre Vic i Sant Hilari Sacalm. 

En el torn de precs i preguntes, la CUP va preguntar pel cost del viatge del regidor de serveis a Itàlia per conèixer el funcionament de la recollida porta a porta de les escombraries. El regidor va respondre que el viatge l'havia pagat l'empresa concessionària, en virtut del contracte de prestació de serveis.

Els regidors de govern van recollir les propostes de la CUP de preocupar-se per les cues i el maltracte que reben alguns usuaris al Registre Civil de la ciutat i sobre els cartells de caràcter sexista que penja una discoteca als carrers de Vic. 

El regidor Joan Ballana va explicar, a instància de la CUP, que la Guàrdia Urbana ja ha rebut el programa SIPCAT i que s'està implementant molt lentament. El fitxer de dades que ha d'utilitzar està pendent del vistiplau de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, ja que el partit independentista i d'esquerres va fer una consulta al Síndic de Greuges en considerar que les dades que s'hi volien introduir atemptaven contra el dret a la intimitat i a la llibertat ideològica; aquesta queixa va obligar l'ajuntament a fer una consulta a l'Agència de Protecció de Dades, que, segons el regidor Ballana, encara no ha estat resposta. 

Per acabar, la CUP va fer una bateria de preguntes per aclarir algunes partides del pressupost que el govern de CiU i ERC va pactar amb la racista PxC el passat desembre. 

Sobre els 20.000 € retirats del pressupost i que inicialment estaven destinats a promocionar la candidatura de Vic com a Ciutat UNESCO per la gastronomia, la tinent d'alcalde Anna Erra va assegurar que aconseguirien aquests diners, però no va aclarir d'on sortirien ni de quina partida es restarien. 

A la pregunta de perquè la Unió Ciclista de Vic rebria una subvenció directament de l'Ajuntament, quan al darrer ple la regidora d'esports havia anunciat que l'Institut Municipal d'Esports tenia unes bases molt clares per a la concessió de subvencions a entitats esportives, la regidora Montse Rovira va ser incapaç d'explicar els motius i el destí d'aquesta subvenció, imposada pel regidor feixista en la negociació dels pressupostos. 

Igualment, no es van poder aclarir els motius de les subvencions atorgades de manera clientelista a una empresa privada, ni la forma com es gestionarien els 5.200€ que resten del pacte entre CiU, ERC i PxC, ni qui en decidiria el destí. 

A la pregunta concreta de Nil Puigivila sobre si era cert que el regidor racista de la ciutat havia decidit el destí de gairebé 100.000€ del pressupost, tal com havia anunciat en cartes enviades a algunes associacions de la ciutat, l'equip de govern va ser incapaç de negar aquest fet i va tirar pilotes fora, fet que confirma la certesa d'aquest fet.